Storrumskontorer: Modvirk problemer med støj og stress

Bliver du ofte forstyrret på arbejdet? Så er du måske for venlig?

De venlige kolleger bliver ofte forstyrret i store åbne kontorlandskaber. Det viser en ny undersøgelse fra Stressforskningsinstituttet ved StockholmUniversitet, som har psykolog Aram Seddigh i spidsen. Det fysiske arbejdsmiljø har stor betydning for vores produktivitet på jobbet, og jo større kontorlandskab, desto flere distraktioner og mere stress oplever medarbejderne.

Medarbejdere med eget kontor oplever meget mindre stres og færre forstyrrelser i løbet af en dag. Desuden spiller den enkelte medarbejders personlighed en stor rolle for, hvor tit man oplever at blive forstyrret på arbejdspladsen. Er man utrolig venlig og hjælpsom, vil kollegaerne oftere henvende sig med opgaver og spørgsmål. Ifølge Aram Seddigh skyldes det formentligt, at man i åbne kontorlandskaber er nødt til at kunne sige fra, hvis man vil have ro og undgå forstyrrelser.


Indretning af kontoret er altafgørende

Dette er væsentligt, at man, som arbejdsgiver, er opmærksom på, hvordan det fysiske arbejdsmiljø påvirker de ansatte og så indrette arbejdspladsen og kontormiljøet derefter. Det mener Aram Seddigh, psykolog og stressforsker på Stressforskningsinstituttet ved Stockholm Universitet, der samtidigt understreger vigtigheden af, at arbejdspladsen skal tilpasses det, som arbejdet kræver:

”Mindre kontorlandskaber vil dog altid være en fordel, også selvom et arbejde kræver kreativitet og ikke udelukkende dyb koncentration,” siger Aram Siddigh i en pressemeddelelse. ”Der vil være færre forstyrrelser, når man sidder færre mennesker sammen.”

Det er ifølge pressemeddelelsen første gang, at et studie sammenligner forskellige typer af kontormiljøer og samtidig måler medarbejdernes stressniveau og produktivitet. Hvis du ønsker at læse mere om, hvordan det åbne kontorlandskab påvirker dit stressniveau og din effektivitet, kan du finde undersøgelsen her.


Skærmvægge som løsning

Det optimale ville være, at medarbejderne selv kunne vælge mellem et åbent kontor eller et cellekontor. Men den løsning vil ofte være for dyr. En mere moderat løsning kunne være at oprette cellekontorer for personer med specielle behov eller særlige arbejdsopgaver, der kræver fordybelse og koncentration.

Man kan også øge valgmulighederne med stillekontorer, cafeområder eller forskellige slags mødelokaler, så medarbejderne selv kan til- eller fravælge interaktion med kolleger.

Hvis man vil mindske støjen i åbne kontorlandskaber, handler det grundlæggende om at skabe flere rum i rummet. Og her er skærmvægge en funktionel, fleksibel og økonomisk løsning ift. at skulle bygge om. Der findes en lang række muligheder inden for akustik. Du kan eks. bruge gulvskærme, bordskærme, siddemøbler med høje rygge, telefonbokse, akustikreoler eller lydisolere væggene med vægpaneler, så støjen i det åbne kontorlandskab ikke reflekterer i lokalet.

Men selvom skærme er en god løsning, kan det også være nødvendigt at indføre forskellige regler på arbejdspladsen, hvis man har et storrumskontor, som gør det nemmere for den enkelte medarbejder at sige fra overfor forstyrrelser. Man kan eks. indføre signalkort, så medarbejderen har mulighed for at lægge et grønt eller rødt kort på sit skrivebord, alt efter om man er til rådighed, eller har brug for ro til at løse sine opgaver.

Hvis du i dag sidder i et storrumskontor og oplever problemer med støjen og gerne vil i gang med at skabe en bedre akustik på arbejdspladsen, kan du læse mere om, hvad du skal tage højde for, når det kommer til indretning ad det åbne kontorlandskab.


Hæmmer storrumskontoret din effektivitet? Få gjort noget ved problemet

De venlige kolleger bliver ofte forstyrret i et arbejdsmiljø med åbne kontorlandskaber og meget støj. Det viser en ny undersøgelse fra Stressforskningsinstituttet ved Stockholm Universitet med psykolog Aram Seddigh i spidsen. Det fysiske arbejdsmiljø har stor betydning for vores produktivitet på jobbet, og jo større kontorlandskab, desto flere distraktioner og mere stress oplever medarbejderne.

Medarbejdere med eget kontor oplever meget mindre stres og færre forstyrrelser i løbet af en dag, hvilket i sidste ende resulterer i mindsket sygefravær. Desuden spiller den enkelte medarbejders personlighed og adfærd en stor rolle for, hvor tit man oplever at blive forstyrret på arbejdspladsen. Er man utrolig venlig og hjælpsom, vil kollegaerne oftere henvende sig med opgaver og spørgsmål. Ifølge Aram Seddigh skyldes det formentligt, at man i åbne kontorlandskaber er nødt til at kunne sige fra, hvis man vil have ro og undgå forstyrrelser.
I sådanne tilfælde, hvor åbne kontorlandskaber medfører støj, stress og øges sygefravær, vil det være fordelagtigt at opsætte skærmvægge og indføre mulige regler for adfærd i storrumskontoret.

Har du spørgsmål til ovenstående, eller kunne du godt tænke et godt råd til indretning af åbne kontorlandskaber, er du altid velkommen til at kontakte os. Det er selvfølgelig ganske uforpligtende.


Relaterede varer
Abstracta Softline 50 Skærmvæg
Abstracta Softline 50 Skærmvæg
Før DKK 2.585,00
DKK 2.197,25
Abstracta Alumi Skærmvæg
Abstracta Alumi Skærmvæg
Før DKK 6.675,00
DKK 5.673,75
Abstracta Domo Skærmvæg Runde Hjørner
Abstracta Domo Skærmvæg Runde Hjørner
Før DKK 5.600,00
DKK 4.760,00
 


Om Holmrisonline


Kundeservice